LIGHTPAINTING

stw_11_jan_5

Staalwolspinnen met modellen.

We zagen het al vaker langskomen op de social media, maar meestal was het gephotoshopt. Toch wilden we het zeklf eens proberen. Een paraplu geprepareerd zodat hij veilig is en niet bij de eerste vonk al in de brand staat.
 
Al snel kwamen we erachter dat de dames eigenlijk best veilig stonden. 
Een goede reden om de paraplu aan de kant te doen en de dames te laten shinen op hun podium. Met een fantastich effect al zeg ik het zelf. 

Lees mijn blog die ik geschreven heb voor:

cameranu nl-logo-1
_MG_6145

Hoe doe je dat eigenlijk? 

Wat een mooie foto, hoe doet je dat toch? Hoe vaak ik die vraag wel niet krijg! Ik leg het altijd graag uit. Ook zijn er mensen die het leuk lijken om een keer te komen kijken. Het grappige is dat kijken naar dit spectakel eigenlijk helemaal niet zo boeiend is. Je ziet iemand draaien met een gloeiende bol waar wat vonkjes vanaf vliegen.
Pas als je gebruik maakt van een camera met lange sluitertijd, dan zul je merken dat het een tof effect heeft.
Hieronder zie je een uitleg van hoe het te werk gaat.

360x1000x0_rc 201-93

Afstandsbediening

De afstandsbediening is ideaal om te gebruiken, omdat je precies kan klikken wanneer de mooiste vonken aan het vliegen zijn. Met de zelfontspanknop van de camera heb je vaak 2- 10 seconde wachttijd. Een afstandsbediening kan je al kopen rond de 20 euro.

_MG_2228

Staalwol

Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk staalwol. In de bouwmarkt vaak wel te verkrijgen. Voor het mooiste resultaat gebruik je 0000 of soms zelfs de 00000.
Ook een garde en een stuk stevig touw is onmisbaar.

statief

Statief

Omdat we lange sluitertijden gebruiken is ook een stevig statief onmisbaar.
Je kunt ook je camera op een stevige ondergrond leggen, maar dan ben je vaak minder flexibel. 

_MG_6143

Compositie en veiligheid

Wat een erg belangrijk aspect is bij het maken van deze foto’s, is de compositie. Ga ik hoog? Ga ik laag zitten? Wat is veilig? De vonken zijn behoorlijk heet, en niet geheel ongevaarlijk. Als je mijn staalwol foto’s ziet staan we bijna altijd bij het water.
Ook zie je dat ik bij sommige foto’s een behoorlijk risico heb gelopen. Zo zie je op de foto hiernaast heel goed dat mijn statiefpoot in het water staat en dat er een vonk op mijn lens is gekomen. Je ziet de lijn van de vonk veranderen en als het water wegketsen. Zodra ik mijn camera aanzet zorg ik ook dat ik snel op veilige afstand sta. (uit de vonkenregen)

_MG_6145
_MG_2233

1/20 seconde

Met een snelle sluitertijd krijg je een niet zo boeiend beeld. Door de sluiter van de camera langer open te zetten krijg je een beter resultaat.

_MG_2240

1/5 seconde

Hier zie je dat de sluiter al langer open heeft gestaan. Er beginnen strepen te ontstaan, wat al een beter beeld geeft.

_MG_2245kopie

4 seconden

Nu hebben we de sluiter 4 seconden open gezet waarbij de vonken vanaf begin tot eind zichtbaar zijn op de foto.